Verksamheten

Verksamheten

Brunnens familjedaghem blev godkänd av Västerås Stad att bedriva pedagogisk omsorg hösten 2020 men verksamheten startades februari 2021 i och med den första inskolningen

Brunnen är en liten enhet där fokus ligger på att barnen ska känna sig trygga, utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar.


Brunnen har en djur och naturprofil vilket innebär att mycket av verksamheten kommer att tillbringas utomhus. Detta betyder att vi tar ut stafflier, målarfärger, konstruktionsleksaker, pyssel och pussel, saker som kanske anses vara inomhusaktiviter. och så gör vi detta på vår lilla gård, tar med oss material när vi gör en utflykt in i den närliggande skogen eller när vi besöker lekplatsen i området.


Inne har vi tillgång till hall, toalett och två rum där det finns många möjligheter till lek och utforskande. Precis som att vi tar med oss saker ut så kommer vi ta med oss saker in från naturen och utemiljön för att använda inne. T ex tar vi med oss kottar, pinnar och löv in till olika pyssel och konstruktion eller varför inte göra inomhusgeggamoja och få känna och uppleva det! 


Jag följer Läroplanen för förskola Lpfö18 och Barnkonventionen i mitt arbete i barngruppen.


Brunnen

Innemiljön

Längst in har vi vårt målar/pyssel/matrum.

Målarfärger, lim, papper, kottar, spel, pussel och mycket annat finns här. Med detta material tränar vi  vår finmotorik, fantasi, matematik, problemlösning, turtagning konfliktlösning med mera.

Sedan har vi rummet där det finns lite mer utrymme till lek. Här finns förvaring i barnens höjd, bilmatta aktivitetsbord, en mysig hörna att läsa böcker i och vårat lilla kök.

I hallen har alla varsin plats för sina kläder och skor. Här har vi även förvaring för extra kläder och  informationstavlor där aktuell information sätts upp.

Gården

Gården är alltid under uppbyggnad och detta pga att jag följer barnens intresse och anpassat miljöerna efter det. Under det senaste året har vi köpt in och byggt ihop en båt och ett klätterhus som har varit mycket populärt.

Det som alltid finns på plats utomhus är sittplatser för att kunna äta och pyssla ute, pallkragar att odla i, förvaring för alla  leksaker och möjlighet att vila.

På sommaren sätter vi upp segel för att kunna vara ute mycket men ändå kunna komma undan solen.

Äventyr utanför gården

Utanför tomtgränsen och gården finns skogen, lekparken, Mälaren och lite längre bort Irsta och Västerås.

Vi kommer att utforska dessa områden och hitta våra smultronställen. Vi åker på utflykter till lekplatser och även till andra familjedaghem för att leka och lära med andra barn och vuxna.

På utflykterna tar vi med oss våra ryggsäckar med fika och är vi borta hela dagen tar vi även med oss vår lunch.

De äldre barnen går "Hitta Vilse" kurs under höstterminen. Detta ger en god kunskap om hur vi ska uppträda och vad vi ska göra om vi går vilse. En bra kunskap att ha när man bor så nära skogen.